Iedereen heeft een eigen netwerk. Zowel online als offline. Het online netwerken gaat steeds makkelijker via de verschillende social media kanalen die er zijn. Voor een netwerkbijeenkomst moet je vaak naar een locatie en ga je in gesprek met mensen die wellicht interessant zijn voor je netwerk.

Tijdens netwerkevents kun je mensen ontmoeten die je wellicht anders niet ontmoet. Zo kom je wel eens mensen tegen  met een product, dienst of functie waarvan je niet eens wist dat het bestond.  

Iedereen heeft een netwerk en dat maakt het netwerken zo interessant. Door jouw netwerk te verbinden aan het netwerk van een ander, groeien beide netwerken. Dit creëert kansen voor beide partijen.

 

Waar kan ik netwerken?

Je kan natuurlijk kan natuurlijk online netwerken op bijvoorbeeld Linkedin, Facebook en instagram. Wil je liever mensen in het “echt” ontmoeten? Dan kan je je aansluiten bij een netwerkgroep zoals een businessclub, branchevereniging of een regionale netwerk.

Je hebt netwerken waar je een jaarlijkse lidmaatschap voor betaald en netwerken die open zijn voor iedereen. Bij vrijwel alle netwerken waar je een lidmaatschap moet hebben kan je één of meerdere keren een event bijwonen om te bepalen of het netwerk en de mensen hierin passen bij jouw business en bij jou als persoon.

Het voordeel van een vaste netwerkgroep is dat je mensen beter kan leren kennen en ze vaker ziet. Het nadeel kan zijn dat je minder “nieuwe” ondernemers / ondernemende mensen tegenkomt. Dit is wel het geval bij een open netwerkgroep. Het nadeel kan wel zijn dat je niet weet wie er op een event aanwezig is en of dit ondernemers / mensen zijn waar jij op zoek naar bent.

Een combinatie van online en offline netwerken is in de meeste gevallen het handigst en het meest vanzelfsprekend. Mensen die je offline tegenkomt, link je online. En mensen die je online linkt zijn wellicht interessant om mee af te spreken.

 

Tips voor online netwerken

Linkedin is een perfect zakelijke kanaal om jou offline netwerk om te zetten naar een online netwerk. Ook Twitter en Facebook goede kanalen om nieuwe connecties te leggen.

Om te netwerken hoef je niet meer in pak naar een bijeenkomst, online netwerken kan ook op de bank.

 • Stuur een persoonlijke uitnodiging wanneer je met iemand wilt Linken. Geef aan in de uitnodiging waarom je wil linken. DIt kan bijvoorbeeld zijn vanwege gedeelde kennis, ervaring of interesse.
 • Ook je online netwerk moet je onderhouden. De verschillende updates op je tijdlijn kunnen je hierbij helpen. De updates zorgen ervoor dat je goed op de hoogte kan blijven van jouw netwerk en direct kan reageren op gebeurtenissen.  
 • Omschrijf duidelijk in je social media profiel wie je bent en wat je doet
 • Word lid van online communities waar jouw interesses en expertise in gedeeld kan worden
 • Breng anderen in contact met elkaar
 • Start een eigen community over jouw expertise
 • Laat je zien wat je wilt zien op social media? Wil je dat iedereen je privé foto’s kan zien op facebook? Of scherm je dit liever af?
 • Gebruik een herkenbare foto. Soms kom je mensen tegen die met hun hond of hun hele familie op de Linkedin foto staan. Hoe wil je overkomen als ondernemer? En laat je dit ook zien in je foto?
 • Follow up offline netwerk. Heb je een leuk face 2 face gesprek gehad? Link dan de persoon via Linkedin. Stuur ook hierbij weer een persoonlijk bericht.

 

Tips voor offline netwerken

 • Zorg dat je visitekaartjes bij je hebt. Op deze manier kan je makkelijk gelinkt worden. Niet iedereen heeft ook een even makkelijke naam om te onthouden ;).
 • Bewust netwerken. Ga niet netwerken om het netwerken. Met welk doel ga je netwerken? En niet het doel hoeveel kaartjes wil je hebben op de einde van de avond. Maar bijvoorbeeld hoeveel concrete follow up gesprekken wil je inplannen.
 • Bereid een one-minute-pitch voor. Een eerste indruk is erg belangrijk. Door vooraf bewust te zijn wat je wilt vertellen kan je een goede indruk maken en echt de dingen vertellen die je wilt vertellen.
 • Sluit je aan bij een netwerk. Zoals eerder aangegeven kan je een lidmaatschap aangaan. Maar je kan ook lid worden via o.a. twitter, facebook of meetup. Op deze manier blijf je op de hoogte van events die er georganiseerd worden.
 • Wees jezelf, doe je niet anders voor dan dat je bent.
 • Heb je geen klik of gedeelde interesse, bedankt je gesprekspartner en ga een gesprek aan met iemand die je nog niet hebt gesproken. Niemand zit te wachten op een ongemakkelijk gesprek én je kan de tijd beter gebruiken om kennis te maken met iemand anders.
 • Deel je kennis en bedenk hoe je elkaar kan helpen
 • Luister naar de ander. Netwerken is geen one man show. Het gaat ook interesse in elkaar en in elkaars vakgebied. Op deze manier leer je elkaar kennen en kan je een gunfactor creëren.
 • Wees zichtbaar: Netwerk, netwerk en netwerk. Wil jij nieuwe mensen, potentiële klanten ontmoeten of je zichtbaarheid vergroten door te laten zien wie je bent en wat je kan? Dan is het verstandig om op regelmatige basis netwerkevents te bezoeken.

 

Wil jij je zichtbaarheid vergroten? maar weet je niet goed hoe je dit kan oppakken? Laten we dan een kop koffie drinken.
Liever online Linken? Dat kan natuurlijk ook. Dan blijf je ook op de hoogte van mijn updates en nieuwe blogs ;).

Met BE(E)zondere groet,
Madhu Mathoera MBA
Klantstrateeg BE(E)
06-57 20 49 00
info@beeconsultancy.nl

BE(E) Madhu

Please follow and like us:
18 online & offline netwerktips
Getagd op:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *