Ruim 10 jaar geleden leerde ik Ron kennen. Ik werkte toen als Financieel Adviseur bij ING in Rijswijk. Ron was een klant. Samen met zijn partner had Ron zijn droomhuis gevonden. Samen hebben we de hypotheek ingericht. We hebben altijd wel contact gehouden. Toen ik begon met ondernemen heb ik met Ron ervaringen uitgewisseld over het ondernemen. Ook heeft Ron me geïntroduceerd in zijn netwerk. Ron vertelde me meer over zijn drive en uitdagingen. Maar ook hoe hij het verschil wil maken voor 50-plussers die op zoek zijn naar een nieuwe baan. Ik stel je graag voor aan Ron.

 

Over Ron 

Mijn naam is Ron Geppaart en heb al weer 14 jaar een eigen Werving en Selectiebureau. Wat heb ik hier voor gedaan? Best veel, dat krijg je ook al gauw als je 55 bent. Na wat uitzendbaantjes ben ik terecht gekomen bij het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen. Hier ben ik gestart als archivaris en daarna terecht gekomen in de automatisering. Na ruim 10 jaar als automatiseringsdeskundige ben ik het bedrijfsleven in gegaan en ben bij grote bedrijven gedetacheerd geweest. Hier heb ik de switch gemaakt naar accountmanager en ben ik gestart met het matchen van behoeften van de klant en met de expertise van mensen. En zo is mijn avontuur met Werving en Selectie bureau 2nd-Dimension 14 jaar geleden begonnen.

In de detacheringswereld ging het meer om wat je kan dan wie je bent. Bij werving en selectie gaat het niet alleen om wat je kan maar ook juist wie je bent. Pas je bij het bedrijf, de cultuur en wat zijn de mogelijkheden later, en ga zo maar door. Kom je in vaste dienst nemen dan zijn er ook andere aandachtspunten voor een organisatie.

Bij werving en selectie gaat het niet alleen om wat je kan maar ook juist wie je bent.

Naast werk, maak ik ook graag tijd voor andere leuke zaken. Op vakantie gaan doen ik graag samen met mijn partner. Van verre reizen tot Europe ontdekken met de auto. Want ja, autorijden behoort ook bij een van mijn hobby’s netals fotografie en muziek. Muziek met name luisteren met een goede installatie. En voor wie mij kent, weet dat ik ook van lekker eten houd en plezier maak. Want een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.

 

Waarom zet jij je in voor 50+ op de arbeidsmarkt?

Het mooie van mijn baan is dat het mes niet aan 2 kanten snijd maar aan meerdere kanten. Wanneer het tot een plaatsing of een positieve afronding is gekomen heeft de werkgever een goede collega erbij gekregen én heeft de werknemer een nieuwe uitdaging gevonden.

Dit kan een bewuste carrière stap zijn. Of zoals in gesprekken door mij benaderd een bewuste keuze om eens na te denken aan een volgende stap of een andere omgeving of misschien wel een wijziging in je expertise gebied? Helemaal top zijn de plaatsingen van mensen die al even thuis moeten zitten, dit omdat ze door wat voor reden dan ook hun vorige baan moesten verlaten. Het is niet alleen de baan, er speelt nog zoveel omheen. Zeker op sociaal én menselijk aspect.

In de praktijk zie ik dat de groep van 50+ die op zoek is naar een nieuwe baan groter wordt. Het lijkt het er ook steeds meer op dat het geboortejaar op voorhand al een uitsluiting kan geven tijdens een sollicitatieproces. Ondanks dit de ideale kandidaat kan zijn op papier. Natuurlijk is er bij wet vastgelegd dat je niet mag discrimineren, dus ook niet op leeftijd. Helaas zie ik in de praktijk maar weinig werkgevers die het avontuur aan willen gaan met een gemotiveerde, gedreven 50+ kandidaat.

Helaas zie ik in de praktijk maar weinig werkgevers die het avontuur aan willen gaan met een gemotiveerde, gedreven 50+ kandidaat.

Eigenlijk kan ik hier best wel eens boos over maken. We hebben gewoon te maken met mensen die nog een lange weg te gaan hebben. In zowel het arbeidsproces, als mens in het leven. De leeftijdsverwachting wordt steeds hoger met alle nieuwe medische kennis.

Er wordt steeds meer verwacht door o.a. de overheden dat we langer zelfstandig moeten blijven/zijn, langer doorwerken en eigenlijk alles om ons heen, qua wet/ regelgeving enz. wordt daar steeds meer op ingericht. Opgelegde verplichtingen, echter te weinig tot geen tools en randvoorwaarden om deze te kunnen uitvoeren dan wel na te kunnen leven (en streven).

 

Wat moet er veranderen zodat 50+ meer kans krijgt op de arbeidsmarkt?

Er is vaak ten onrechte een negatief beeld van deze leeftijdsgroep. Soms krijg ik terug dat deze leeftijdsgroep star zijn, minder fit zijn en té duur zijn. Niet alleen de werkgevers zijn hier debet aan.

Laten we het op een andere manier bekijken. De 50-plusser heeft een bak ervaring, streven naar continuïteit en een leuke passende baan in plaats van carrière maken met de daarbij horende salarisstrook. En laten we het maar niet hebben over de loyaliteit. Ik zie de 50-plusser niet elk weekend gaan stappen of met allerlei blessure gevoelige sporten beoefenen.

Laten we het op een andere manier bekijken.

Vanzelfsprekend zijn er werknemers van deze doelgroep die zich wat minder flexibel opstellen en bij voorbaat al een positie innemen van ik kom toch niet aan de bak en deze functie is ‘lager’ dan ik gewend ben. Het denken in mogelijkheden kan een behoorlijke uitdaging zijn. Ik coach ook verschillende 50-plussers. Ik vind het mooi om te zien dat het beeld verruimd wordt tijdens mijn coachingstrajecten.

In sommige beroepen zijn er “jongere” mensen beter op hun plaats zijn, denk bijvoorbeeld aan zwaar fysieke arbeid. In andere gevallen hebben we weleens te maken met een  samenstelling van het team waar de ervaring van een 50-plusser juist gewenst is. Iedereen heeft zijn eigen talenten, capaciteiten en competenties. Uiteindelijk hebben we met allemaal verschillende individuen te maken met allemaal een eigen opvattingen en belangen.

Het wordt steeds duidelijke dat er wat gedaan moet worden ter motivering van het aannemen van mensen die een match hebben met een functie, over de expertise beschikken, passen binnen de cultuur van de organisatie en de juiste opleidingen hebben dan wel willen bijscholen. Dan zal de leeftijd ondergeschikt zijn. Laten we daar nou eens met z’n allen naar kijken. We weten allemaal dat diversiteit zorgt voor een productiever organisatie.

Op verschillende fronten is er nog veel te winnen. Naast de werkgevers hebben ook de overheid en de gemeentes hier een belangrijke rol in. Vanuit dit gremium is besloten dat we met zijn alle langer moeten werken. De focus ligt op het langer werken, maar nog te weinig op de juiste mensen op de juiste plekken te krijgen. En om de groep 50-plussers , die moeite hebben met het vinden van een baan te helpen met deze zoektocht. Er zijn voldoende initiatieven voor werkloze jongeren, laat dit een voorbeeld zijn voor de verschillende groepen die graag willen werken maar hulp nodig hebben om zichtbaar te worden.

Op verschillende fronten is er nog veel te winnen.

Wellicht kunnen werkgevers extra gestimuleerd worden met kortingen op arbeidskosten of soepelere regels dan wel verkorte periodes richting werkgevers. Dit draag bij aan een betere afspiegeling van de verhoudingen, net zoals de samenleving er vandaag de dag uitziet.

Wil je meer over Ron weten of in contact komen? Link dan met Ron of neem contact op via r.geppaart@2nd-dimension.nl

 

Over diversiteit in de spotlight

Het verhaal van Ron maakt deel uit van de serie “Diversiteit in de spotlight”. Het doel van deze serie is om diversiteit te tonen vanuit het ondernemerschap en de kracht van het samen anders zijn. Wil je meer weten over de serie? Kijk dan op Diversiteit in de spotlight of neem contact op met mij, Madhu Mathoera.

Please follow and like us:
De uitdaging van 50+ op de arbeidsmarkt
Getagd op:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *