Een aantal maanden geleden heb ik een online connectie gelegd met Nasrien via Linkedin. Ze had een van mijn blogs gelezen over zichtbaarheid. Na een “like” gekregen te hebben, heb ik contact gelegd. We hebben een leuk telefonisch gesprek gehad over zichtbaarheid. Een paar weken terug hebben we elkaar offline ontmoet bij In je Recht.

Het eerste wat me offline opviel is dat Nasrien heel toegankelijk is. Dat zag ook de ondernemer op die aanschoof bij de afspraak. Hij zei: “Zijn jullie vriendinnen?”. Mooi dat een offline contact uit kan monden in een bijzonder open en hartelijk gesprek. In het gesprek kwam ook duidelijk naar voren dat Nasrien echt werkt vanuit haar passie. Een passie voor haar vak én om de wereld een beetje mooier te maken met haar invloed. Dit is ook de reden dat ik haar het podium wil geven voor “Diversiteit in de Spotlight”. Maak kennis met Nasrien.

Over Nasrien

Sinds de middelbare school had ik hoog in het vaandel om te vechten tegen onrechtvaardigheid, oneerlijkheid & ongelijke behandeling. Ik vond dat iedereen een eerlijke kans en voornamelijk gelijk moest worden behandelend ongeacht zijn afkomst en/of cultuur en/of kleur. Dit gevoel kwam vanuit mijn eigen culturele achtergrond en ervaringen; situaties wat ik zelf heb meegemaakt. Mijn medescholieren hebben mij hierin gedeeltelijk gesteund, alhoewel de meeste van Westerse afkomst waren en zich niet volledig konden verplaatsen in mijn situatie(s).

Iemand met een niet-Westerse achtergrond moet vaak meer moeite doen om die ‘ene baan’ dan wel die ‘ene kans’ te krijgen dan iemand met een Westerse achtergrond. Dit is mijn persoonlijke ervaring. Zo heb ik bijvoorbeeld weleens meegemaakt dat mensen dachten vanwege mijn islamitische achternaam dat ik van Marokkaanse dan wel Arabische afkomst ben. Er wordt gelijk een label op je geplakt, zonder dat ze weten wie jij echt bent dan wel jouw afkomst is, dit is te wijten aan gebrek van kennis. Op zulke momenten voel je, je dan echt machteloos. Volgens de Grondwet (artikel 1) is eenieder gelijk en dient iedereen gelijk behandeld te worden, maar in de praktijk komt dit niet daadwerkelijk tot zijn uiting. Dit heeft mij doen besluiten om Rechten te gaan studeren aan de Universiteit van Leiden.

“Op zulke momenten voel je, je dan echt machteloos”

Welke rol speelt diversiteit in jouw leven als persoon en ondernemer?

Wat veel mensen niet van mij weten is dat ik naast ondernemer (jurist & mediator) ook fulltime moeder ben van 2 kinderen (6 en bijna 4 jaar). Het mooie van mijn ondernemerschap is dat ik het kan combineren om moeder te zijn. Deze combinatie maakt mij dag zeer divers wat het ene moment heb ik de pet op van jurist/mediator en ander moment van Mama zijn ;).

‘Respect betuigen’ en naar ‘eer en geweten handelen’ zijn voor mij de belangrijkste kernwoorden in mijn leven als persoon en ondernemer. Als persoon probeer ik iedereen gelijk te behandelen, zonder vooroordelen, dit is ook iets wat ik tracht in de opvoeding van mijn kinderen mee te geven.

Ik kom wel eens in een omgeving terecht waar men niet volgens mijn principes handelen of doen. Dan toon ik respect en probeer uit te leggen waarom ik niet zo zou handelen of doen. Ik probeer met mijn aanpak wederzijde begrip te creëren.

De media is gevormd door mensen en hun zienswijze op bepaalde zaken. De media probeert de individu (ons) te informeren over problematieken die spelen in onze maatschappij (deze wereld). Uiteraard word je als individu beïnvloed, maar het is belangrijk om objectief naar de zaken te kijken en met elkaar er over te praten.

Als ondernemer is iedere klant, maar ook iedere conflict/ geschil uniek. Iedere klant krijgt van mij de volle aandacht en ik tracht ook iedere klant gelijk te behandelen, daarnaast vind ik het zeer belangrijk om de klant van een eerlijk advies te geven. Als een zaak kansloos is zeg ik dit tegen de klant. Het gaat mij om de klant te helpen en ook oplossing te vinden voor het probleem, dit gaat voor mij soms ook veel verder dan alleen de juridische kaders.

Uiteraard word je als individu beïnvloed, maar het is belangrijk om objectief naar de zaken te kijken en met elkaar er over te praten”

Hoe zie jij diversiteit terug in jouw vakgebied en in de gesprekken die je voert met klanten?    

Ik heb veel contact met andere juristen, iedereen praktiseert zijn of haar ondernemerschap op een bepaalde wijze. Wat ik vaak mis in het ondernemerschap in mijn vakgebied is het stukje bereikbaarheid & nazorg bieden aan de klant. Soms wilt de klant ‘iets’ kwijt over wat hij of zij net heeft meegemaakt of wilt even overleggen, omdat de klant niet meer zo goed weet wat hij of zij moet doen. Dit stukje bereikbaarheid & nazorg vind ik heel belangrijk. Jij bent als jurist niet alleen voor een oplossing van het probleem, maar jij bent er ook voor de klant. Goed luisteren naar de klant, maar ook kijken naar de belangen van de klant, dit zijn punten die bij mij voorop staan.

Een voorbeeld is wanneer de klant hele goede kansen heeft om een procedure te winnen. De klant wilt liever geen rechtszaak starten, omdat dit voor hem te stressvol is. Welke keuze maak je dan als jurist? Ga je dit doorzetten (bijvoorbeeld in de vorm van adviseren) omdat je graag wilt procederen of zoek je naar andere oplossingen denk aan het onderhandelen met de tegenpartij en samen naar een oplossing werken. Als jurist vind ik het belangrijk om ook op de negatieve effectieven van een rechtszaak te wijzen (denk aan kostbaar, stressvol, langdurig) en niet alleen de winkansen te bespreken. Het is van belang om de klant volledig te informeren over alle voor- en nadelen van de situatie. Het uiteindelijke besluit ligt bij de klant.

Iedere klant is uniek en zo ook weer het gesprek. Zo heeft iedereen verschillende belangen en behoeftes. Één ding is wel duidelijk de klant heeft een probleem en wilt graag dat deze wordt opgelost door iemand die juridisch onderlegd is.

Ik vind het als ondernemer belangrijk om kennis te hebben van interculturele diversiteit en hoe je daar (als ondernemer) mee om kan gaan om de klant te begrijpen (belangen van de klant), maar ook binnen te halen (een opdracht krijgen).

“ Wat ik vaak mis in het ondernemerschap in mijn vakgebied is het stukje bereikbaarheid & nazorg bieden aan de klant”

Hoe maak jij jezelf zichtbaar als jurist? 

Ik vind het heel belangrijk om te netwerken offline & online (LinkedIn, Facebook, Twitter, Google+). Zo ga ik regelmatig naar Seminars, Workshop en bijeenkomsten van netwerken zoals SIETAR en NMv).Iedere keer ontmoet ik weer nieuwe mensen. Wie weet kunnen deze mensen iets voor jouw betekenen en/of voorstellen aan anderen of ik voor hen.

Daarnaast probeer ik mijn website up-to-date te houden en de klant van informatie te voorzien over die diensten die ik lever. Met mijn blog wil ik een dialoog met de klant op opbouwen. Madhu heeft met haar expertise en moderne kijk op zaken mij heel goed geholpen om nog beter zichtbaar te zijn (offline & online).

Welke tips kan je geven aan iemand die een jurist overweegt?   

Als je ooit in een conflict/ geschil terecht komt, laat je tijdig informeren wat jouw rechten zijn. Ik kom helaas regelmatig mensen tegen die in arbeidsrecht gerelateerde zaken een vaststellingsovereenkomst ondertekenen zonder een jurist te raadplegen. Achteraf zijn ze helemaal niet blij met wat ze ondertekend hebben. Dit omdat het recht op een transitievergoeding dan verspeeld is. Vaak is een rechtszaak dan de enige uitweg. Jammer, dit had namelijk voorkomen kunnen worden.

Let ook bij het kiezen van een jurist ook op de specialisatie. Heb jij een geschil met een verkoper, kies dan voor een jurist die zich bezighoudt met consumentenrecht.

Tot slot bij het maken van keuze voor een jurist; kies iemand bij wie jij een goed gevoel hebt. Diegene moet immers jouw belangen behartigen en het houden van regelmatig overleg is belangrijk. Wanneer je een ‘nou dit is niets’ gevoel hebt dan komt er ook geen goed overleg tot stand met als resultaat dat jouw belangen niet goed worden behartigd.

Wil je in contact komen met Nasrien? Link dan met haar of neem contact op via 06 – 42 34 26 99 of info@injerecht.info.

Over Madhu Mathoera 

Ik help ondernemers en bedrijven om hun zichtbaarheid te vergroten. Hiernaast ben ik ambassadeur voor de diversiteit. Waarom? Lees het in mijn blog over diversiteit. Ken jij iemand die zich inzet voor diversiteit en die het leuk zou vinden om hier iets over te vertellen? Neem dan gerust contact met me op!

🐝 06 – 57 20 49 00 🐝 info@beeconsultancy.nl 🐝 www.beeconsultancy.nl 🐝

Please follow and like us:
Diversiteit in de Spotlight: #5 Blijf objectief naar zaken kijken en praat met elkaar
Getagd op:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *