Tijdens de masterclass “Mijn zichtbaarheid vergroten” heb ik Frans ontmoet. We kende elkaar toen nog niet. Via meetup.com zag Frans dat ik de Masterclass gaf en heeft hij zich opgegeven. Voordat we elkaar zouden ontmoeten had ik mijn huiswerk al gedaan. Gekeken naar wat Frans doet in het dagelijkse leven, naar zijn LinkedIn profiel en zijn websites.

Na mijn research, besefte ik dat Frans met iets bijzonders bezig is. Toen ik hem ontmoette en hij mij zijn “why” vertelde werd ik echt even stil. Hoe mooi is het dat mensen zich inzetten voor een groter doel. Niet voor hoeveel geld je verdient, niet voor status. Maar echt om anderen verder te helpen.

Dit is ook de reden dat ik Frans gevraagd heb voor “Diversiteit in de spotlight”. Want diversiteit gaat niet alleen over gender, etniciteit en leeftijd. Het gaat ook om het omarmen van elkaars kwaliteiten en het feit dat we allemaal anders zijn.

Ik heb Frans een paar vragen voorgelegd. Zodat jullie ook kunnen begrijpen en voelen waarom ik onder de indruk was van zijn passie en ondernemerschap.

 

Over Frans

Ik geloof dat ieder mens er in mag streven om het maximale uit zichzelf te halen en daarbij mag worden geholpen wanneer dit voor deze mens zelf een extra uitdaging is!

Mijn naam is Frans Bak. Zelfstandig ondernemer sinds een jaar, vader van drie dochters. Mijn vrije tijd breng ik graag door met vrienden of in de natuur: wandelen, zeilen en hardlopen. Daarnaast heb ik sinds kort een nieuwe hobby: ik speel graag saxofoon. In 2015 verliet ik KPN vanwege een reorganisatie. Dit bood mij de kans om vorm te geven aan mijn eigen onderneming. Ik ben op verschillende manieren geïnspireerd geraakt door het onderwerp autisme. Als ondernemer wil ik mensen met autisme en hun omgeving verder helpen met de uitdagingen waar ze tegen aan lopen.

Waarom zet jij je in voor autisme?

Wat ik heb met autisme….die vraag is me vaak gesteld in het afgelopen jaar dat ik hierop oriënteerde en mijn netwerk heb op gebouwd. Maar voor een antwoord kom ik toch altijd weer terug op mijn gevoel. Het doe mij pijn wanneer ik zie dat iemand die zich open en oprecht wil verbinden met zijn omgeving, wordt afgewezen en gekwetst door die omgeving. En dat gebeurt rond autisme. Niet opzettelijk, maar wel degelijk. Door het stigma, het onbegrip, waarmee autisten vaak worden bejegend. Mijn intentie is om het stigma rond autisme te doorbreken. Zodat autisme wordt omarmd in de samenleving als een normale menselijke kwaliteit. En autistische kinderen vriendelijk zullen worden ontvangen in de samenleving.

“Het doe mij pijn wanneer ik zie dat iemand die zich open en oprecht wil verbinden met zijn omgeving, wordt afgewezen en gekwetst door die omgeving”

Wat zijn jouw drijfveren als ondernemer?

Het is mijn droom om als ondernemer het stigma rond autisme te doorbreken. En om een goede reden, autisme kan een geschenk zijn voor de mens zelf (!) maar ook voor de samenleving (denk aan Albert Einstein). Autisme kent vele kwaliteiten. Zoals goudeerlijk en open gedrag.

Tegelijkertijd heeft zo’n kwaliteit vaak ook een keerzijde. Goudeerlijk gedrag wordt niet altijd op prijs gesteld. En daar ligt een andere drijfveer van me: Het doet mij persoonlijk pijn wanneer ik zie dat een mens die verbinding zoekt met zijn omgeving door die omgeving wordt afgewezen of gekwetst.

Zoals nu nog vaak, en meestal onbedoeld, gebeurt is dat men autisme benoemt als een defect. Een defect met slechte vooruitzichten. Hiermee worden feitelijk de kwaliteiten van ontwikkelde autisten ontkent. Mensen die pas op latere leeftijd achter hun ‘anders zijn’ komen blijken zelfs bang om voor hun autisme uit te komen, bang dat ze veroordeeld worden. Ook al zijn ze inmiddels succesvoller dan jij of ik.

“Het is mijn droom om als ondernemer het stigma rond autisme te doorbreken”

Wat is je grote droom? Wat wil je bereiken door je in te zetten voor autisme?

Mijn droom realiseer ik op verschillende manieren. Enerzijds wil ik met AutiZAG een not-for-profit organisatie realiseren, dat een andere kijk op autisme realiseert in de zorgsector.

Hierbij wordt de sociale omgeving van de autist ook meegenomen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het gezin, sport en werk. Het gaat mij vooral om goed contact en communicatie tussen mensen met en zonder autisme. Deze aanpak is gebaseerd op de aanbevelingen van het VWS programma VanuitAutismeBekeken. En blijkt ook rendabel door fikse besparingen op zorgkosten.

Een maatschappelijke business case laat besparingen, naast levensgeluk, zien van 4 miljoen euro op zorgkosten in 4 jaar tijd voor een gemeente van 100.000 inwoners. Genoeg reden om hier mijn focus op aan te brengen. Met de jonge coöperatie AllesGewoonAnders.net, waar ik inmiddels bestuurder van ben geworden, wil ik dit realiseren in gemeente Westland en omstreken.

Anderzijds wil ik dit realiseren op basis van een persoonlijk initiatief vanuit www.ikbenautist.nl en https://www.facebook.com/ikbenautist/. Hierbij wil ik oudergroeperingen en organisaties bereiken en onderling verbinden in het doorbreken van het stigma rond autisme.

Waar kan je hulp bij gebruiken?

Uitdagend! Dat is het zeker. Vooral omdat ik op verschillende manieren mensen en bedrijven wil bereiken en raken. Dit is anders dan de non-profit sector en geheel nieuw voor mij qua techniek, methode en ervaring. Des te interessanter om te doen. Hiervoor kan ik de hulp en inzet van verschillende experts bij gebruiken.

Madhu heeft me verder geholpen met onder andere de inzet van social media, doelgroepanalyse en -benadering. Ik ben nog op zoek naar experts op het gebied van tekstschrijven, website ontwikkeling en media presentatie, bijvoorbeeld via korte filmpjes of webinars. Ik experimenteer op dit moment met verschillende technieken om de juiste toon en benaderingsvorm te vinden voor mijn doelgroepen.

Wil je meer over Frans weten, in contact komen of je ook inzetten voor autisme? Link dan met Frans of neem contact op via Frans.Bak@AutiZAG.nl. Meer informatie over autisme is te vinden op www.vanuitautismebekeken.nl.

 

Over diversiteit in de spotlight

Het verhaal van Frans maakt deel uit van de serie “Diversiteit in de spotlight”. Het doel van deze serie is om diversiteit te tonen vanuit het ondernemerschap en de kracht van het samen anders zijn. Wil je meer weten over de serie? Kijk dan op Diversiteit in de spotlight of neem contact op met mij, Madhu Mathoera.

Please follow and like us:
Diversiteit in de Spotlight: Frans Bak
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *